Doorgaan naar hoofdcontent

Opening eerste digipunt in Zuidoost Hageland in de bib van Kortenaken

Voor wie een laptop nodig heeft of hulp kan gebruiken met online administratie of gewoon digitaal handiger wil zijn, openen verschillende digibanken in Vlaanderen. Vanaf 2 oktober '23 kan je terecht in het digipunt in de bibliotheek in Kortenaken waar digihelpers hulp bieden op maat en op het tempo van de vraagsteller.

De bibliotheek in Kortenaken ging op 2 oktober van start met het project DiGiTAAL en is hiermee het eerste digipunt van de 7 gemeenten uit Interlokale Vereniging Zuidoost Hageland die hebben ingetekend. Burgers kunnen in digibanken terecht met hun vragen over de computer, GSM, tablet…. De medewerker van DiGiTAAL zal hen helpen met basisvragen, zoals 'Hoe installeer ik itsme?’ of 'Hoe doe ik een online betaling?' op een laptop die beschikbaar is in de bib of via het toestel van de vraagsteller. Ze helpen je ook met het basisgebruik van een laptop of je eigen smartphone en hoe je veilig kan surfen op het internet.

Het digipunt in Kortenaken is elke maandagavond tussen 17 en 20 uur geopend. Je hoeft geen afspraak te maken. De dienstverlening is volledig gratis.

"De bib is een centrale plaats in onze gemeente waar inwoners op een laagdrempelige manier kunnen binnenwandelen voor hulp met digitale toepassingen", zegt schepen van cultuur Griet Vandewijngaerden. Michel Vander Velpen, schepen van welzijn, vult aan: "Het digipunt is een mooie aanvulling op onze wekelijkse lessen smartphone- en tabletgebruik voor beginners, in samenwerking met Ligo, om de digitale kloof te verkleinen."

Met de opstart van lokale digibanken wil de Vlaamse overheid het risico op digitale uitsluiting in Vlaanderen verminderen. Burgers kunnen in digibanken terecht voor het ontlenen van een computer, het volgen van opleidingen of workshops rond digitale vaardigheden en voor individuele begeleiding in het gebruik van online dienstverlening. Er kunnen ook huisbezoeken aangevraagd worden als men niet in het digipunt geraakt. Digibanken zijn laagdrempelig en worden op plaatsen georganiseerd die makkelijk bereikbaar zijn, zoals de bibliotheek. Dankzij de digibanken verkleinen we mee de digitale kloof.

Meer info vind je op www.digibank-digitaal.be of via info@digibank-digitaal.be en 0490 42 78 40

Het project DiGiTAAL is een samenwerking tussen ILV Zuidoost Hageland, Link in de Kabel vzw en IN-Z vzw samen met de partners Circular Brussels, Kringwinkel Hageland en SAAMO Vlaams-Brabant.

Adres bibliotheek Kortenaken: Krawatenstraat 38, 3470 Kortenaken