Doorgaan naar hoofdcontent

Gemeente Kortenaken bakt cupcakes voor Alzheimeronderzoek

Stichting Alzheimer Onderzoek – Stopalzheimer organiseert elk jaar de cupcake-actie, waarbij woonzorgcentra, ziekenhuizen en mensen thuis cupcakes bakken en deze verkopen. De opbrengst gaat naar het Belgisch wetenschappelijk dementie-onderzoek en opleiding van dementie-experten. WZC Dellebron bakt dit jaar op maandag 16 oktober samen met het college van burgemeester en schepenen cupcakes.

Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker lichamelijk en geestelijk achteruitgaat en op den duur volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De ziekte van Alzheimer is veruit de belangrijkste en meest bekende oorzaak. Ongeveer 1 op de 7 mannen en maar liefst 1 op de 3 vrouwen krijgt een vorm van dementie. Op dit moment telt Vlaanderen en Brussel 141.000 personen met dementie. En als er niets gebeurt, zal het aantal mensen met Alzheimer in 2046 in België bijna verdubbelen, want er zijn tot op heden geen geneesmiddelen.

WZC Dellebron neemt dit jaar deel aan de actie van Stichting Alzheimer Onderzoek - Stopalzheimer.be en bakt cupcakes op maandag 16 oktober samen het college van burgemeester en schepenen. Het woonzorgcentrum bakt ook op dinsdag 14 november en maandag 11 december. Bestellen kan op voorhand en ophalen de dag na de bakdag. Of koop cupcakes op zondag 19 november tijdens het Seniorenfeest. De opbrengst gaat naar Alzheimeronderzoek.

Michel Vander Velpen, schepen van senioren: "Onze gemeente telt heel wat senioren, waarbij er ook mensen getroffen zijn door een vorm van dementie. Met de cupcake-actie willen we het brede publiek informeren over de ziekte en mensen met dementie en hun mantelzorgers ondersteunen. Onderzoek naar de ziekte is van groot belang."

Stichting Alzheimer Onderzoek – Stopalzheimer.be steunt Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. De Expertisecentra Dementie vergroten het bewustzijn rond dementie in de samenleving en creëren een realistische beeldvorming. Zij verbinden en versterken personen actief in de zorgsector en realiseren hun missie in samenwerking en co-creatie met partners.

"De nationale campagne #BakeWithLove is een manier om een band te smeden met onze ouderen, door even een moment van betrokkenheid en gezelligheid te delen in de keuken", vertelt Rhune Goossens, verantwoordelijke van het ergo-animatieteam in WZC Dellebron. "Net als bij andere activiteiten zorgt koken voor een ritme in ons dagelijks leven en helpt het om het structurele geheugen van patiënten in stand te houden."

Bestellingen:
  • 3 cupcakes voor 3 euro (vanille, chocolade, speculaas) te bestellen via rhune.goossens@wzcdellebron.be (aantal en smaak doorgeven).
  • Ophalen: 17/10, 15/11, 12/12
  • Ter plaatse kopen op het Seniorenfeest op 19/11