Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuwe busverbinding tussen Geetbets, Kortenaken en

Vanaf 6 januari 2024 zal de nieuwe buslijn 69 de verbinding maken van Rummen (aansluiting N716), via Geetbets, Kortenaken en Waanrode naar Bekkevoort (centrum, N2 - Staatsbaan) en omgekeerd.

“Nadat we eerder binnen de Vervoerregio Leuven al een herverdeling van de middelen hadden bekomen in de richting van het platteland, komt er vanaf januari 2024 een nieuwe buslijn die Geetbets via Kortenaken met Bekkevoort verbindt,” geven Bekkevoorts burgemeester Hans Vandenberg en Bekkevoorts schepen van mobiliteit Benny Reviers aan namens de drie lokale besturen. “Daarnaast zullen er in de hele vervoerregio nog enkele wijzigingen gebeuren. Zo wordt de belbus vanaf 2024 omgevormd tot Flexbus, maar het systeem is vergelijkbaar met de huidige situatie. Ook wordt de frequentie tussen Tielt (Stelplaats) en Diest in beide richtingen normaal gezien vanaf 2025 verdubbeld.”

Kristof Mollu, burgemeester van Kortenaken, vult aan: “De nieuwe buslijn is al in 2020 toegezegd, maar wordt nu pas uitgevoerd. Het zal geen volwaardige buslijn zijn, eerder een shuttlebus die op weekdagen om het uur zal rijden en in het weekend om de twee uur. Het doel van deze verbinding is om enerzijds de verschillende dorpen onderling te verbinden, anderzijds kan je in Bekkevoort-centrum ook overstappen op lijn 370 richting Leuven. Hierdoor zal deze nieuwe verbinding ook gebruikt kunnen worden voor het woon-werkverkeer naar Leuven of Diest.”

“We zijn als plattelandsgemeentes tevreden dat deze nieuwe lijn volgend jaar in voege gaat en wordt uitgeprobeerd gedurende een bepaalde tijd” geeft Jo Roggen, burgemeester van Geetbets, aan. “We beseffen uiteraard dat dit geen zeer drukke buslijn zal zijn. Toch is er volgens de berekeningen van De Lijn wel voldoende potentieel voor deze verbinding. Dit komt ook doordat deze nieuwe lijn de woonzorgcentra van Geetbets en Kortenaken zal bedienen. We hadden met de andere lokale besturen nog bijkomende vragen voor extra verbindingen, maar deze zijn niet weerhouden.”

De dienstregeling van de nieuwe buslijn 69 is vanaf 15 november 2023 beschikbaar op de website van De Lijn (www.delijn.be).