Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuwe toekomst voor de kerk van Hoeleden: Bibliotheek en Buurthuis in het vooruitzicht

Op dinsdag 23 januari om 19u30 vond een belangrijke infosessie plaats over de herbestemming van de kerk van Hoeleden. Deze karakteristieke locatie staat op het punt om een opmerkelijke transformatie te ondergaan, waarbij ze een frisse invulling krijgt als bibliotheek en buurthuis.

In 2020 schreef de gemeente Kortenaken zich in bij het "Projectbureau Herbestemming Kerken" van de Vlaamse Overheid. De kerk van Hoeleden werd geselecteerd als de meest geschikte onderzoekslocatie. Van de in totaal zeven parochiekerken in Kortenaken moet er voor vier op zoek worden gegaan naar een alternatieve bestemming, zoals vastgelegd in het kerkenplan, ontwikkeld door kerkraad KANA in samenwerking met de gemeente en het bisdom.

Het voorgestelde herbestemmingsprogramma is ontstaan vanuit de behoefte aan een ontmoetingsplek in Hoeleden en de structurele uitdagingen van de huidige bibliotheek in Kortenaken. Na een zorgvuldige selectieprocedure is het gerenommeerde architectenbureau Urbain Architectencollectief gekozen. Het bureau, met succesvolle ervaring in verschillende herbestemmingen van kerken, heeft een visie ontwikkeld die focust op voldoende lichtinval, een flexibele ruimte voor een buurthuis en ruimte voor de collectie van de huidige bibliotheek. Het gebruik van verschuifbare rekken maakt de ruimte aanpasbaar voor diverse activiteiten, zoals lezingen, uitbreiding van het buurthuis en kleine voorstellingen. Daarnaast wordt de authenticiteit van de kerk gerespecteerd, waarbij beelden en authentieke elementen op een vernieuwende maar respectvolle manier worden geïntegreerd.

Niels Willems, schepen van erfgoed en gebouwen, en Griet Vandewijngaerden, schepen van bibliotheek, zijn het eens: "Deze herbestemming naar een nieuwe bibliotheek en een buurthuis sluit aan bij de noden van de hedendaagse samenleving. Het behoud van historisch erfgoed gaat hand in hand met een eigentijdse invulling die de gemeenschap ten goede zal komen."

Willems benadrukt het belang van het behouden van historische gebouwen die de identiteit van de deelgemeenten vormgeven. Daarnaast voegt hij eraan toe: "Kortenaken is een van de eerste kleine gemeenten waar een herbestemming zo'n maatschappelijke vorm krijgt. Dit project markeert een innovatieve stap in het behoud van ons erfgoed en het creëren van moderne gemeenschapsruimten."

Naast haar rol als gids in de overvloed aan informatie, fungeert de bibliotheek als een sociale ontmoetingsplek waar mensen kunnen lezen, samenkomen en activiteiten organiseren. Het nieuwe buurthuis zal een ontmoetingsplek worden voor de bevolking, waarbij de rijke geschiedenis van de kerk op een eigentijdse manier wordt geëerd.

Als alles volgens timing verloopt, starten de dakwerken binnenkort en de effectieve verbouwingswerken in het kerkgebouw eind dit jaar.