Doorgaan naar hoofdcontent

Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde in Waanrode krijgt eindelijk een staande wip

Na jaren van wachten en hopen, is het eindelijk zover: de Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde uit Waanrode krijgt een staande wip. Deze historische vereniging, die maar liefst 458 jaar bestaat, heeft met deze toevoeging een waardevolle traditie in ere hersteld. De gilde is niet alleen de oudste erfgoedvereniging in de gemeente, maar geniet ook provinciaal, nationaal en Europees aanzien.

Het gemeentebestuur had in haar meerjarenplan al een staande muitwip opgenomen en komt deze belofte nu na. Na een uitgebreide zoektocht voor een geschikte locatie, is besloten de wip te plaatsen bij de voetbalterreinen van SK Waanrode. De vergunning voor het plaatsen van de staande wip werd reeds goedgekeurd en recent is ook overgegaan tot de aankoop ervan. De staande wip wordt dit jaar nog geplaatst.

Guy Vandebergh, schepen van sport, benadrukt het belang van deze staande wip: "De schuttersgilde speelt een belangrijke rol in het lokale verenigingsleven. Het koningsvogelschieten brengt sportieve en sociale tradities samen en we zijn trots dat we deze historische discipline nu een volwaardige plaats kunnen geven."

Niels Willems, schepen van erfgoed, ziet de komst van de staande wip als een waardevolle toevoeging aan het culturele erfgoed van Waanrode: "De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde is een van de belangrijkste erfgoedverenigingen van onze regio. Met de plaatsing van de staande wip geven we een stukje geschiedenis terug aan de gemeenschap, en ondersteunen we het behoud van deze unieke traditie."

Met de komst van de staande wip krijgt de gilde de kans om haar tradities nieuw leven in te blazen, en kan de gemeenschap trots verder bouwen aan haar rijke geschiedenis.