Doorgaan naar hoofdcontent

Ontdek het kasteeldomein ‘A Speculo’ in Ransberg tijdens Open Monumentendag

Op zondag 8 september 2024 opent het kasteeldomein ‘A Speculo’ in Ransberg zijn deuren voor het publiek. Bezoekers krijgen de unieke kans om het indrukwekkende koetshuis, moestuin en park met vijver te ontdekken. Ook de recent gerenoveerde ‘Kapel van de Verlosser’ kan bezocht worden.

Het kasteeldomein biedt een inkijk in een stukje verborgen erfgoed. De begeleide rondleidingen, die elk uur tussen 11u en 18u van start gaan, nemen bezoekers mee op een reis door de rijke geschiedenis van het domein en van de kapel. Speciaal voor de jongere bezoekers (7 – 12 jaar) is er om 15u een kindvriendelijke gidsbeurt.

Na de rondleidingen kunnen bezoekers op eigen tempo het domein verkennen via een leuke zoektocht en genieten van de rust en de schoonheid van de omgeving.

De pas gerestaureerde Kapel van de Verlosser, die onderdeel uitmaakt van de Pelgrimsroute naar Scherpenheuvel, is vrij te bezoeken. Tijdens Open Monumentendag kunnen geïnteresseerden meer te weten komen over de geschiedenis en deze iconische kapel. Ter plaatse worden bezoekers getrakteerd op een heerlijk ijsje.

“De restauratie van de Kapel van de Verlosser is een prachtig voorbeeld van hoe we ons waardevol erfgoed kunnen bewaren en toegankelijk maken voor toekomstige generaties. Open Monumentendag is de uitgelezen kans om zowel de kapel als het kasteeldomein te ontdekken.” zegt schepen van Erfgoed Niels Willems.

Inschrijven voor de Open Monumentendag op 8 september is gratis en kan via reservaties.kortenaken.be.