Doorgaan naar hoofdcontent

Kortenaken mag zich voortaan Pleegzorggemeente noemen

In Vlaanderen wonen meer dan 8.000 kinderen en jongeren in een pleeggezin. Soms voor enkele maanden of jaren, soms enkel tijdens weekends en vakanties. Pleeggezinnen zorgen voor de kinderen en jongeren wanneer hun ouders dat zelf niet kunnen. Sinds kort mag Kortenaken zich Pleegzorggemeente noemen, een titel waarmee de gemeente belooft om actief aan de slag te gaan met het thema.

Helaas is er een groot tekort aan pleeggezinnen. Zo zijn er jaarlijks 600 kinderen waarvoor geen pleeggezin gevonden wordt. In Vlaams-Brabant en Brussel zijn er momenteel meer dan 150 pleegkinderen die wachten op een plekje in een pleeggezin. Daar wil het lokaal bestuur van Kortenaken verandering in brengen. Daarom engageert OCMW Kortenaken zich om een langdurige samenwerking aan te gaan met Pleegzorg Vlaams-Brabant.

“We zijn fier dat we sinds kort de titel van Pleegzorggemeente dragen. Het doel van deze samenwerking is om pleegzorg te promoten en om inwoners op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met pleegzorg en zo kandidaat pleeggezinnen aan te spreken. We gaan ook bestaande pleegkinderen, pleeggasten en pleeggezinnen ondersteunen. Op dit moment zijn er in onze gemeente 10 pleeggezinnen die samen 12 pleegkinderen en pleeggasten opvangen. We hopen dat we dit aantal als Pleegzorggemeente de komende jaren kunnen opkrikken”. aldus schepen van welzijn Michel Vander Velpen.

Om deze samenwerking te officialiseren, werd het pleegzorgcharter ondertekend. Naast Aarschot, Tremelo, Leuven, Bierbeek, Boutersem en Landen mocht nu ook Kortenaken het label van ‘Pleegzorggemeente’ in ontvangst nemen.