Doorgaan naar hoofdcontent

Aangepast bermbeheersplan

Het bermbeheer is wettelijk gekaderd via het Bermbesluit. Dat verplicht gemeenten zonder een Bermbeheerplan de maaibeurt in het voorjaar niet voor 15 juni te starten en een maaibeurt in het najaar pas vanaf 15 september in te plannen. Op kruispunten en om andere veiligheidsredenen (in bochten, langs fietspaden, …) mag wel steeds worden gemaaid als de veiligheid in het gedrang komt.

Sinds 2023 heeft de gemeente Kortenaken een Bermbeheersplan en worden de meeste wegbermen in de gemeente gemaaid vanaf de maand mei. Door deze aanpassing in het bermbeheer worden hoge grassen ingeperkt en maken ze ruimte voor een veelheid aan wilde bloemen die onze straten kan opfleuren. De gemeente evalueerde het effect van dit gewijzigd beheer samen met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland (RLZH) en het Agentschap Natuur en Bos en stuurt nu bij op een aantal vlakken: verkeersveiligheid, haalbaarheid en het grachtenbeheer.
  • Voorjaar (start tussen 1 en 15 mei): Het gros van de bermen wordt deels, dan wel volledig gemaaid. Hiermee wordt tevens voldaan aan veiligheid op en rond fietspaden.
  • Zomer: Tijdens de zomer (1 juli – 31 augustus) worden de “waardevolle bermen” en de “bloemrijke potentierijke bermen” niet gemaaid. Nieuw is dat er daar waar er dikke netelpakketten staan, wel gemaaid wordt. De “weinig bloemrijke potentierijke bermen” worden volledig gemaaid. De “weinig of geen potentie bermen” worden gemaaid indien nodig.
  • Najaar: De maaibeurt van de bermen in het najaar start vanaf 1 oktober. Dit verliep zo ook al in 2023. Alles wordt dan volledig gemaaid.
  • Grachten: De oevers van de baangrachten, grenzend aan de baanzijde, kunnen al in het voorjaar worden gemaaid. Dit is de grootste aanpassing ten opzichte van 2023. Door de grachten in het voorjaar reeds deels te maaien worden ze beter zichtbaar voor weggebruikers. Dit speelt zeker langs talrijke en smalle ruilverkavelingswegjes. In het najaar worden de grachten dan weer wel volledig gemaaid.