Doorgaan naar hoofdcontent

LEADER-subsidies voor project ‘Dorpsbeleving Kersbeek’

Het gemeentebestuur van Kortenaken heeft voor minstens 114.000 euro aan subsidies binnengehaald voor het project 'Leefbare dorpen'. Hiermee krijgt zaal Servaas een grondige renovatie en wordt er aan de Doddelbergstraat een vrijetijdssite gerealiseerd. De middelen komen van het Europees subsidiëringsprogramma LEADER voor plattelandsontwikkeling.

In 2020 lanceerde Hageland+ vzw een oproep voor het indienen van plattelandsprojecten waarvoor Europese, Vlaamse en provinciale steun kon worden bekomen in het kader van het LEADER-programma.

Kortenaken diende hiervoor twee projecten in: de renovatie van zaal Servaas en de aanleg van een vrijetijdssite in Kersbeek. Op die manier wenst de gemeente de dorpsbeleving van Kersbeek te stimuleren en aan de verschillende noden van een plattelandsgemeente tegemoet te komen: vereenzaming van de (oudere) bevolking tegengaan door te investeren in het verenigingsleven en recreatiemogelijkheden. Ook wenst het bestuur leegstaand en verouderd patrimonium te vermijden en specifiek voor zaal Servaas en het aanliggend KLJ-lokaal, de verwarmingskosten tot een minimum te beperken en het gebruiksgenot te verhogen.

Schepen van omgeving, Niels Willems: "De projecten ingediend door Kortenaken hebben dankzij de goed voorbereide dossiers de maximale subsidies bekomen én staan bovendien op de reservelijst waardoor de restmiddelen uit het totale budget eventueel bovenop de toegekende 114.000 euro komen."

Voor de vrijetijdssite, aan het voormalig voetbalterrein van Kersbeek, zijn subsidies toegekend voor een reeks voorzieningen. Zo wordt een gebruikerslokaal voorgesteld aan de straatzijde met voldoende parkeerruimte en wordt er een zandpiste aangelegd voor de jumping- en dressuurtraining van rijvereniging “De Velpedravers”. Bijkomend is er ruimte voorzien voor de paardenmenners van ZAM. Met ruiterpaden en een ontmoetingsruimte, zorgen we ervoor dat de lokale verenigingen, maar ook andere ruiters en menners kunnen genieten van de ultieme locatie om hun geliefde sport te beoefenen.

Ook de oudste vereniging van Kortenaken krijgt de nodige infrastructuur om hun activiteiten in eigen gemeente te organiseren. Door de inplanting van een staande wip, kan de Sint-Sebastiaansgilde hun trainingen en wedstrijden organiseren.

Naast het verenigingsleven wil het gemeentebestuur de site ook zo functioneel en toegankelijk mogelijk maken voor mensen uit de buurt en individuele sporters. Met een loopomloop en een vertrekpunt voor allerhande fiets-, wandel-, mountainbike- en ruiterpaden.

Schepen van omgeving Niels Willems: “We zijn zeer tevreden dat er maximaal subsidies zijn bekomen voor de geplande projecten te Kersbeek. De aanbestedingen voor de nieuwe ramen en de nieuwe verwarmingsinstallatie voor Servaas zijn volop lopende. Voor de nieuwe voorzieningen aan de vrijetijdssite is momenteel een aanvraag tot omgevingsvergunning lopende. Van zodra dit achter de rug is gaan we definitief verder met de plannen.”