Doorgaan naar hoofdcontent

Tweede brief aan Kortenaakse bewoners en handelaars

Omdat niet iedereen toegang heeft tot de gemeentelijke website (www.kortenaken.be) of tot de sociale media van de gemeente waarbij steeds alle actuele informatie staat, verdeelt de technische dienst morgen een tweede brief aan alle Kortenaakse inwoners en handelaars. Hiermee willen we de meest recente richtlijnen aan iedereen kenbaar maken. Maar omdat alles zeer snel evolueert raden we altijd aan om de gemeentelijke updates digitaal te volgen.

BERICHT AAN ALLE INWONERS & HANDELAARS 
Covid-19: Blijf thuis, zorg voor jezelf en anderen 

Tijdens de Nationale Veiligheidsraad van dinsdag 17 maart is besloten tot aanvullende, verstrengde maatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Deze maatregelen zullen een impact hebben op het dagelijkse leven van iedereen maar het gemeentebestuur wil er nogmaals op wijzen dat deze opofferingen noodzakelijk zijn voor de bescherming van de volksgezondheid. We rekenen op ieder van u om de genomen beslissingen ten volle te respecteren. Het succes van deze gezamenlijk inspanning hangt af van ieders persoonlijke inzet!

De onderstaande maatregelen worden gehandhaafd tot en met 5 april. De situatie zal nog steeds dagelijks worden geëvalueerd en zal kunnen worden aangepast naargelang de evolutie ervan.

Burgers zijn verplicht thuis te blijven om zoveel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden:
 • Behalve om naar het werk te gaan
 • Behalve voor essentiële verplaatsingen (naar de dokter, voedingswinkels, het postkantoor, de bank, de apotheek, om te tanken of om mensen in nood te helpen);
 • Lichaamsbeweging in de buitenlucht is toegestaan en zelfs aanbevolen. Dit kan met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en met een vriend. Het is belangrijk om een redelijke afstand te bewaren.
 • Samenscholingen zijn niet toegestaan. Vermijd onnodig sociaal contact wanneer mogelijk.
Bedrijven zijn - ongeacht hun omvang - verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering.
 • Voor degenen voor wie deze organisatie niet mogelijk is, zal de social distancing (minimum 1,5 m afstand) strikt worden gerespecteerd. Deze regel geldt zowel voor de uitoefening van het werk als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten zij hun deuren sluiten.
 • Indien de autoriteiten vaststellen dat de social distancing-maatregelen niet worden nageleefd, wordt de onderneming in eerste instantie een zware boete opgelegd; in geval van nietnaleving na de sanctie zal de onderneming moeten sluiten.
 • Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. Die zullen er echter voor moeten zorgen dat de regels inzake social distancing in de mate van het mogelijke in acht worden genomen.

Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels.
 • Daarnaast zal de toegang tot supermarkten worden gereguleerd, met een beperking tot een specifiek aantal klanten (1 persoon per 10m² en een maximale aanwezigheid van 30 minuten).
 • Cafés moeten hun terrasmeubilair verplicht binnenzetten.
 • Nachtwinkels mogen tot 22 uur open blijven, met inachtneming van de instructies op het vlak van social distancing.
 • Wat kappers betreft, wordt per kapsalon één klant tegelijk toegelaten.

Het openbaar vervoer moet zodanig worden georganiseerd dat social distancing kan worden gegarandeerd.

Reizen buiten België die niet als noodzakelijk worden beschouwd, worden tot en met 5 april verboden.

Markten in de open lucht worden gesloten. Voedingskramen zijn alleen toegelaten op plaatsen waar ze onmisbaar zijn.


Tot slot, we kunnen het niet genoeg benadrukken, blijven de basishygiënemaatregelen van toepassing.

De informatie en richtlijnen kunnen snel wijzigingen. Daarom volg je best de officiële digitale communicatiekanalen: 
 • www.kortenaken.be en www.facebook.com/gemeentekortenaken
 • www.infocoronavirus.be

Het telefoonnummer 0800 14 689 blijft bereikbaar van 8 tot 20 uur om vragen van burgers te beantwoorden.

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van 9 tot 16 uur op het nummer 011 58 62 62.


INFO GEMEENTELIJKE WERKING
 • Het gemeentehuis en het OCMW sluiten de loketten en werken enkel nog op afspraak voor dringende zaken. Een afspraak maken kan: Telefonisch: 011 58 62 62 (gemeente) - 016 77 29 45 (OCMW) - Per mail: onthaal@kortenaken.be.
 • De openbare bibliotheek is gesloten.
 • De gemeentelijke zalen en de sporthal sluiten de deuren tot en met 5 april. Alle geplande activiteiten worden tot dan geannuleerd. Alle activiteiten georganiseerd door de gemeente worden geannuleerd tot en met 19 april INCLUSIEF alle paaskampen tijdens de paasvakantie.
 • De thuisdiensten en de onderhoudswerken aan het openbaar patrimonium blijven doorlopen.
 • De Buitenschoolse kinderopvang blijft voorzien in de voor- en naschoolse opvang van schoolgaande kinderen.
 • Het containerpark is gesloten.

Heb je zelf problemen voor boodschappen e.d. of wil je graag mensen helpen? Neem dan contact op met het OCMW van Kortenaken: senioren@kortenaken.be 016 77 29 45 (enkel tijdens kantooruren)

Kortenaken, 18 maart 2020

Stefaan Devos
Burgemeester