Doorgaan naar hoofdcontent

OCMW zoekt alternatief voor maaltijdbedeling

** Gemeentelijk persbericht **

Het OCMW-Kortenaken heeft al verschillende jaren een contract met een externe partij voor het leveren van maaltijden. De maaltijden worden in een rusthuis buiten de gemeente bereid en door eigen OCMW-personeel afgehaald en aan huis geleverd. Momenteel maken 26 gezinnen (28 personen) in Kortenaken hiervan gebruik en het aantal zit al geruime tijd in dalende lijn. Terwijl er in 2015 nog gemiddeld 50 gezinnen cliënt waren, daalde dit jaar na jaar (in 2016 waren het 38 gezinnen en in 2017 en 2018 waren het 30 gezinnen) tot nu dus 26 gezinnen.

Schepen van Welzijn Annita Vandebroeck: “Steeds meer cliënten haken de laatste jaren af omwille van de slechte kwaliteit van maaltijden en de gebreken in de levering: groenten zijn niet gaar, er wordt niet geleverd wat op de menu’s staat, de cliënten krijgen rare combinaties voorgeschoteld , er zijn te weinig desserts, …. Daarbij komt nog dat de externe administratie te wensen overlaat. Zo worden de menu’s bijvoorbeeld vaak te laat doorgestuurd naar het OCMW. In het verleden konden sommige problemen worden opgelost door in overleg te gaan maar de huidige klachten blijven onbeantwoord alhoewel de leverancier door ons diverse keren werd gewezen op de tekortkomingen.”

“Het OCMW kan op die manier geen kwaliteitsvolle dienstverlening aanbieden. Cliënten betalen nu €6 per maaltijd en de dienstverlening kost het OCMW jaarlijks meer dan €70.000 (personeelskost, voertuigkost, administratie, …). Niet alles is volgens ons in cijfers uit te drukken maar als openbaar bestuur is het onverantwoord om voor 28 personen een slechte service te bieden die zoveel kost aan de gemeenschap. Bovendien zijn er alternatieven op de private markt die betaalbaar en beter van kwaliteit zijn. Maar ook en vooral onze eigen dienst gezinszorg van het OCMW kan bij sommige personen maaltijden bereiden. Bij 7 cliënten van de dienst maaltijden komen we immers nu ook al aan huis met de dienst gezinszorg of met onze poetsdienst” geeft burgemeester Devos aan.

“De huidige dienstverlening stopt vanaf 1/1/2020” aldus schepen Vandebroeck. “Dit wil echter niet zeggen dat we de huidige 28 cliënten in de steek laten. We zullen hen de komende drie maanden persoonlijk begeleiden naar een alternatief. Ook voor de twee halftijdse personeelsleden wordt een oplossing gezocht binnen de organisatie. Zij hebben in moeilijke omstandigheden gezorgd voor het verder laten functioneren van deze dienst en daar moeten we hen als bestuur dankbaar voor zijn. De signaalfunctie en sociale controle die deze personeelsleden uitoefenden, kunnen we opvangen door aan de cliënten te vragen of ze regelmatig een bezoekje willen van een vrijwilliger. We hebben nu reeds onze verjaardagsbezoeken en ons project 'Beter een goede buur'. Dit kan uitgebreid worden naar het bezoeken van eenzame mensen. Op die manier laten we niemand in de kou staan.”