Doorgaan naar hoofdcontent

Veilig en duurzaam naar school in Waanrode met steun van de provincie

Basisschool De Zonnebloem in Waanrode investeert in een fietsherstelzuil en GoPro camera’s voor fietslessen. De provincie Vlaams-Brabant geeft een subsidie van 1.915 euro.​

Met een fietsherstelpunt aan school kunnen kleine defecten onmiddellijk hersteld worden. Zo wil de school ervoor zorgen dat ze meer activiteiten met de fiets kunnen doen. En dat meer kinderen met de fiets naar school komen. Het fietsherstelpunt zal ook door ouders en andere inwoners van Waanrode gebruikt kunnen worden. De GoPro’s zullen gebruikt worden om de fietslessen te filmen en er zo meer te kunnen leren over correct gedrag in het verkeer.

Basisschool De Zonnebloem en De Kinderkosmos zetten ook extra in op verkeersveiligheid door deel te nemen aan acties zoals de Verkeersweek, Strapdag en de fluoactie. Alle kindjes kregen ook een fluohesje om beter zichtbaar te zijn.

Een veilige schoolomgeving creëren staat hoog op de beleidsagenda. In 2020 heeft Lokaal bestuur Kortenaken reeds verschillende maatregelen genomen, in samenwerking met de verschillende scholen, met behulp van bovenlokale subsidies.

"De schoolomgevingen werden beter afgebakend met oplichtende borden en er werden ook andere verkeerstechnische maatregelen genomen", legt burgemeester Mollu uit. "Uiteraard blijft het druk aan de schoolpoort en we zijn dan ook tevreden dat De Zonnebloem in Waanrode gebruik maakt van provinciale subsidies om hier in de toekomst aan te werken. Met de toegekende middelen kunnen zij er mee voor zorgen dat er meer kinderen en ouders met de fiets naar school gaan en het op die manier minder druk wordt aan de schoolpoort.”

“Jong geleerd is oud gedaan”, zegt Fietsgedeputeerde Tom Dehaene. “Met de provinciale Dr. Mobi-subsidies ondersteunen we scholen die investeren in verkeerseducatief materiaal. Zo geven we zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans om vertrouwd te worden met duurzame, actieve verplaatsingen.”