Doorgaan naar hoofdcontent

Gemeente ontvangt €25.000 subsidie voor een groene ontmoetingsplek in het centrum van Kortenaken

Het project 'Centrum Groen Kortenaken' heeft tot doel om het centrum van Kortenaken te transformeren en een groene ontmoetingsplek te creëren voor alle inwoners. Voorheen stond het projectgebied langs het gemeentehuis bekend als een grijze parking en als openluchttoonzaal van natuursteenbedrijf Bovin. Voor de aanleg van deze groene ontmoetingsplek ontvangt de gemeente Kortenaken subsidies van het Herstelfonds van de provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse Landmaatschappij en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Burgemeester Kristof Mollu: “In 2021 hebben we de grijze parking langs het gemeentehuis reeds op een duurzame en groene manier heringericht. Gelijktijdig zijn we toen de gesprekken met Bovin Beton aangegaan omdat zij het aanpalende perceel gedeeltelijk huurden van de gemeente. We wilden de verharde en niet aantrekkelijke plek pal langs het gemeentehuis omtoveren tot een groene ontmoetingsplek. Om dit te financieren hebben we een project ingediend bij het Herstelfonds van de Provincie Vlaams-Brabant en vandaag ontvingen we een subsidie van ca. €25.000 uit handen van gedeputeerde Gunther Coppens”.

Samen met Regionaal Landschap Zuid-Hageland werkt de gemeente aan de transformatie van het centrum van Kortenaken, van een grijze omgeving naar een groene ontmoetingsplek. Schepen van Milieu Griet Vandewijngaerden: “Het project streeft naar versterking van de natuur en biodiversiteit en het creëren van een toegankelijke parkbeleving, pal in het hart van de gemeente. Gelegen in de nabijheid van het gemeentehuis, de school en nabij het woonzorgcentrum en de jeugdlokalen zal dit groene paradijs fungeren als een centrale ontmoetingsplaats voor alle inwoners. Het ontwerp van het park legt sterk de nadruk op het vergroten van de biodiversiteit en het aantrekken van zowel mensen als insecten en bijen door middel van bloemrijk grasland. Een ondiepe wadi zal zorgen voor extra variatie in natte en droge vegetatie en biedt de mogelijkheid om lokaal afstromend water op te vangen in het gebied. Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan duurzaam beheer en onderhoud van de groene ruimte, waarbij inheemse planten een centrale rol spelen. Het doel is om het park aantrekkelijk te maken voor de omwonenden door verschillende zitelementen, zoals banken, picknicktafels en een multifunctionele buitenklas, te integreren. De opening van het nieuwe park is voorzien in het late voorjaar van 2024.”