Doorgaan naar hoofdcontent

Politiezone Hageland houdt tactische trainingen in leegstaand Torendraaiersgebouw

In mei en juni 2023 zal het interventieteam van de Politiezone Hageland enkele dagen tactische trainingssessies houden in het Torendraaiersgebouw te Waanrode.

Gemeente Kortenaken maakt samen met Tielt-Winge, Glabbeek, Bekkevoort en Geetbets deel uit van de Politiezone Hageland. De zone bestaat uit 54 operationele medewerkers en de interventieploegen vormen een belangrijke schakel van het korps.

Burgemeester Kristof Mollu: "Toen de vraag kwam of het leegstaande Torendraaiersgebouw in Waanrode tijdelijk gebruikt kan worden voor interne trainingen van onze zone, stonden we hier als gemeentebestuur uiteraard voor open. Het is belangrijk dat we over een performante politie beschikken. Het gebouw is ideaal om bepaalde procedures te trainen, wapenoefeningen te houden of om zoekacties in het gebouw te doen."

“Het operationeel kader van de politie, dit zijn voornamelijk de inspecteurs en de hoofdinspecteurs, moeten jaarlijks een aantal trainingen volgen in het kader van wat wij 'geweldsbeheersing' noemen", legt waarnemend korpschef Marcoen uit. "De meeste van deze trainingen vinden plaats in een schietstand of in een dojo."

Tijdens deze zaaltrainingen worden de gebruikelijke standaardtechnieken ingeoefend zodat de politiemensen zich deze eigen kunnen maken in een steriele omgeving en in een min of meer realistische, maar veilige setting. "Een leegstaand gebouw, zoals het Torendraaiersgebouw in Waanrode, is dus een ideale locatie om te oefenen", vult Marcoen aan.

De buurt kreeg van de politiezone een brief met de trainingsdata. De impact van de oefeningen zal zeer beperkt blijven. Er zullen politievoertuigen en politiemensen met oefenwapens rond het gebouw opgemerkt worden. Sporadisch zullen er knallen gehoord kunnen worden. De training gebeurt met blank- en verfmunitie om de oefeningen zo realistisch mogelijk te laten verlopen.