Doorgaan naar hoofdcontent

Geen vuurwerk binnen Politiezone Hageland wegens rukwinden

De politiezone Hageland bestaat uit de gemeentes Tielt-Winge, Kortenaken, Bekkevoort, Geetbets en Glabbeek en verbiedt na advies van de brandweer het afsteken van vuurwerkpijlen op oudejaarsnacht. Reden hiervoor zijn de voorspelde rukwinden.

Binnen de Politiezone Hageland is in het uniform GAS-reglement opgenomen dat er een algemeen verbod is op vuurwerk. De burgemeester van iedere gemeente kan enkel voor geluidsarm vuurwerk een vergunning afleveren of in occasioneel geval (en met reden omkleed) een toelating voor knallend vuurwerk. De burgemeesters van Tielt-Winge, Kortenaken en Glabbeek hadden elk twee toelatingen gegeven voor het afsteken van geluidsarm vuurwerk maar na overleg vanmorgen en na het inwinnen van het advies van de brandweer worden deze toelatingen ingetrokken wegens de voorspelde rukwinden van 50 à 60 km/h. Vanaf een windsnelheid van 30 km/h is het afsteken van vuurwerk namelijk gevaarlijk voor de omgeving vermits de vuurpijlen uit de richting geblazen kunnen worden. Dit kan voor gevaarlijke toestanden zorgen.

De betrokkenen worden hiervan nog persoonlijk op de hoogte gebracht. De burgemeesters roepen ook nog op om voorzichtig te zijn vanavond want de rukwinden kunnen hevig zijn en voor takken of losgerukte kabels op de weg zorgen. Het noodnummer 1722 voor niet-dringende bijstand van de brandweer is dan ook geactiveerd. Bij gevaarlijke situaties dient men het nummer 112 te bellen.