Doorgaan naar hoofdcontent

Zes Hagelandse gemeenten doven openbare verlichting

Vanaf 1 december 2022 wordt de straatverlichting in Bekkevoort, Linter, Zoutleeuw, Kortenaken, Tielt-Winge en Geetbets gedoofd langs gemeentewegen van zondag tot donderdag telkens van 23u tot 5u als besparing op de energiekosten. Tijdens de weekendnachten blijft de verlichting aan.

De huidige energiecrisis dwingt ook de lokale besturen tot snelle en ongewone maatregelen. Netbeheerder Fluvius heeft verschillende scenario’s uitgewerkt voor steden en gemeenten om het elektriciteitsverbruik van openbare verlichting te verminderen. De vijf gemeenten beslisten in te gaan op het gratis voorstel van Fluvius om de straatverlichting te doven van zondag tot donderdag tussen 23u en 5u. Op de gewestwegen (N-wegen) zal de openbare verlichting blijven branden.

Dit aangepast brandschema voor de openbare verlichting leidt tot +/- 37% minder energieverbruik op jaarbasis.

Veiligheidsgevoel
Veel mensen associƫren duisternis met gevaar en menen dat het veiligheidsgevoel erop achteruit gaat. De ervaring van andere gemeenten waar de straatverlichting al jaren gedoofd wordt, leert ons echter dat er geen reden tot paniek is. Automobilisten rijden trager wanneer de wegen niet verlicht zijn en zien tegenliggers beter afkomen. Inbrekers vallen beter op als ze zich verplaatsen doordat er geen andere lichtbronnen zijn.

In elk geval zullen de verschillende lokale besturen in samenwerking met politiezone Hageland en politiezone Getevallei de inbraakcijfers en het aantal verkeersongelukken nauw opvolgen. In het voorjaar zal er dan in de betrokken gemeenten een evaluatie gebeuren van het geheel.