Doorgaan naar hoofdcontent

Project ‘Generatie Rookvrij’

Met het project ‘Generatie Rookvrij’ streven we naar een maatschappij waarin ieder kind dat vanaf 2019 wordt geboren, rookvrij kan opgroeien. Dit is een project dat via LOGO Oost-Brabant op verschillende speelterreinen en de schoolomgevingen van Geetbets, Landen, Linter, Zoutleeuw en Kortenaken loopt.

Kinderen en jongeren hebben namelijk het recht om rookvrij op te groeien, om te kunnen leren, spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Als rookvrij de norm wordt, zullen kinderen en jongeren weerbaarder worden en minder snel geneigd zijn zelf een sigaret aan te steken. Door samen omgevingen rookvrij te maken, waken we als gemeente over de gezondheid van ieder kind en elke adolescent. De campagne gaat niet over roken verbieden.

In Kortenaken willen we onder andere inzetten op het rookvrij maken van de omgeving rond de schoolpoort van de lagere scholen maar ook nog andere pleintjes. Daarom dat aan iedere school een bord ‘Hier leer ik rookvrij’ is geplaatst. Tot slot worden er ook nog postkaartjes verspreid met een boodschap/tekening omtrent het rookvrij leren. Deze tekeningen werden gemaakt door leerlingen van VBS Trip Trap Kortenaken en en VBS De Zonnebloem Waanrode.