Doorgaan naar hoofdcontent

De meerderheid schiet in actie na ons persbericht

Ik las met veel belangstelling het antwoord van schepen Paul Francen (OpenVLD/GBL) in Het Laatste Nieuws op het persbericht dat we vanuit CD&V hadden gestuurd naar aanleiding van de verhoging van de tarieven van de sporthal: "We waren niet zinnens de tarieven te verhogen, maar we kunnen niet anders, want de fiscus neemt geen ander voorstel aan. We beloven wel dat we het prijsverschil zullen compenseren via andere steunmaatregelen. Zo hoeft niemand de dupe te zijn van deze regelgeving van de fiscus."

Op zich goed nieuws dat men het prijsverschil zal compenseren maar ik wil toch enkele zaken benadrukken:
  • In het college van burgemeester en schepenen van 24/03/2015 staat letterlijk dat de tarieven ingaan van 1/1/2015 en ze dus met terugwerkende kracht gelden en dat gratis niet bestaat; ook niet voor scholen. Via ROB tv vernam ik dat de burgemeester had aangegeven dat de 6% nog niet is doorgerekend maar er zijn wel al facturen verstuurd waarbij de 6% is aangerekend. Voor de huurders zat er geen begeleidende brief bij dus dit kwam als een verrassing. Als men nu zegt dat niemand de dupe zal zijn, dan moet men niet doen alsof een compensatie voorzien/geregeld was.
  • Er was trouwens een veel gemakkelijkere oplossing mogelijk en deze hadden wij eind maart ook voorgesteld. Behoud de oorspronkelijke tarieven en maak deze inclusief BTW. Dit had veel ongerustheid vermeden. Er moest dan enkel naar een compensatie gezocht worden voor de scholen.
  • Licht de scholen vooraf in en spreek met hen vooraf een compensatiemaatregel af in plaats van dat achteraf – na de goedkeuring van de tarieven en na de commotie – te doen.