Doorgaan naar hoofdcontent

Ontwikkelaar trekt plannen voor windmolens in centrum Kortenaken in

Eind mei 2023 stelde een private ontwikkelaar een project van twee windmolens met een hoogte van maximaal 200 meter voor aan het college van burgemeester en schepenen. Deze twee windmolens zouden geplaatst worden in het centrum van de gemeente Kortenaken in de omgeving van de Zandrodestraat en de Tiensestraat (op de terreinen van het voormalige Bovin Beton/Tubobel). Het gemeentebestuur was geen voorstander van deze locatie en na meermaals overleg worden de plannen nu opgeborgen.

Schepen van Omgeving Niels Willems: “Er is nooit een concrete aanvraag geweest voor de bouw van de windmolens en de Vlaamse Overheid zou deze vergunning moeten beoordelen. Als lokaal bestuur hebben wij enkel een adviserende rol maar we hebben aan de ontwikkelaar onmiddellijk onze bezorgdheden geuit over de locatie in het centrum aangezien dit zeer bepalend is voor het uitzicht van ons dorp. Verder hadden we ook praktische bezwaren omdat voor de aanleg van kabels een groot deel van de nieuw aangelegde fietspaden opnieuw zou opgebroken worden. Als er effectief een aanvraag zou geweest zijn, hadden we als lokaal bestuur sowieso een negatief advies gegeven.”

Burgemeester Kristof Mollu vult aan: "Ook de buurt was zeer bezorgd over de mogelijke komst van deze windmolens en we hebben dan ook steeds een goed contact met hen gehad. Omdat we bij een effectieve vergunningsaanvraag enkel een adviesfunctie hebben, zijn we in overleg gegaan met de nieuwe eigenaar van de terreinen waar de windmolens zouden komen. Dat is de firma Windmolders Beton NV uit Herk-de-Stad die een deel van de activiteiten van Tubobel heeft overgenomen. We hebben deze firma meerdere keren ontvangen en onze bezorgdheden uitgelegd. Ze begrepen dit en hebben de stekker uit dit dossier getrokken zodat er geen windmolens komen in het centrum van de gemeente. Ik wil hen dan ook van harte bedanken voor de constructieve houding.”