Doorgaan naar hoofdcontent

Kortenaken lanceert project 'Warme wensen van jonge mensen'

Gemeente Kortenaken start met een nieuw project 'Warme wensen van jonge mensen' om tegemoet te komen aan de noden en vragen van kinderen en jongeren. Dit is mede mogelijk dankzij de financiële steun van €40.000 van Leader Hageland.

De Covid-19-pandemie had een grote invloed op de mentale gezondheid van heel wat Belgen. De maatregelen hadden vooral een grote impact op de leefwereld van kinderen en jongeren. Naar aanleiding hiervan deden we in 2021, in samenwerking met Bataljong en het Beleefproject, een nodenbevraging bij kinderen en jongeren in de gemeente.

Algemeen gesteld wilden kinderen en jongeren meer speelelementen, skatemogelijkheden, speelplekken en een gamehal. Verder werd aangegeven dat jongeren weinig betrokken zijn in het beleid en kwam de nood naar boven om een aanspreekpunt te hebben voor het algemeen welbevinden.

"Op basis van deze bevindingen start de gemeente met het project 'Warme wensen van jonge mensen’. Hiermee willen we tegemoetkomen aan deze noden en vragen door warme plekken te organiseren waar kinderen en jongeren kunnen spelen, chillen en elkaar ontmoeten." aldus schepen van jeugd Griet Vandewijngaerden.

Schepen van welzijn Michel Vander Velpen benadrukt het belang van participatie: "We willen de stem van de kinderen en jongeren horen en hen betrekken bij het ontwerp van deze plekken. Zo ontstaat er een groot eigenaarschap en voelen jongeren zich verbonden met en verantwoordelijk voor hun plekken."

Griet Vandewijngaerden: "Op deze plekken willen we ieder kind en jongere ook de mogelijkheid geven om op een veilige manier hun vragen te stellen en hun mening te delen. Daarom gaan we aan elke speeltuin van de gemeente een wensput/wenspunt plaatsen. Hier kunnen kinderen en jongeren hun ideeën, wensen, bedenkingen en problemen delen. Op deze manier willen we hen laten zien dat ze een stem hebben in de gemeente. We kunnen niet garanderen dat alle wensen uitkomen, maar wel dat er naar geluisterd wordt en dat ze een gemotiveerd antwoord krijgen op hun vraag."

Met de wenspu(n)ten kunnen jongeren interactief communiceren. Voor persoonlijke problemen, gevoelens of bedenkingen zal de maatschappelijk werker van het OCMW rechtstreeks contact opnemen met de jongere of kind in kwestie. Michel Vander Velpen: "Het kan voor jongeren of kinderen soms handig zijn om in hun buurt een plaats te hebben waar ze op een anonieme manier hulp kunnen zoeken. Ze moeten niet zelf de stap zetten naar een professionele organisatie, wij komen naar hen. Hiervoor hebben we een samenwerking aangegaan met het OCMW en gaan we in gesprek gaan met allerhande jongerenorganisaties."

Met dit project streeft het lokaal bestuur ernaar om van Kortenaken een warme plek te maken waar kinderen en jongeren zich thuis voelen.

Dit project is mede mogelijk dankzij de steun van Leader Hageland. Voor een kleine gemeente zoals Kortenaken is het zonder extra middelen lastig om zulke initiatieven te realiseren. De subsidie van €40.000 wordt direct ingezet voor het welzijn van kinderen en jongeren.