Doorgaan naar hoofdcontent

De GELE DOOS, nu ook in Kortenaken

Alle thuiswonende 65-plussers en chronisch zieken jonger dan 65 jaar krijgen binnenkort een gratis gele doos van het OCMW Kortenaken. De doos bevat belangrijke medische gegevens en wordt in de koelkast bewaard. Het project bestaat al een aantal jaren en wordt nu dus ook in de gemeente Kortenaken uitgerold.

“We zien een toenemende vergrijzing en een stijging van personen met dementie of een andere zorgbehoefte die (zelfstandig) thuis wonen. Door mantelzorgers en een uitgebreid netwerk blijven deze personen steeds langer thuis wonen. Hierdoor wordt de kans op medische interventies steeds groter én neemt de zorg aan huis door meerdere zorg- en hulpverleners toe. Bij een noodgeval kan elke minuut van levensbelang zijn. Soms moeten hulpdiensten te lang zoeken naar belangrijke gegevens van de betrokken personen. Het OCMW Kortenaken biedt een oplossing voor dit probleem door een thuiswonende 65-plusser (één per gezin) een gratis gele doos aan te bieden”, zegt schepen van Welzijn Michel Vander Velpen. Ook inwoners met een chronische ziekte jonger dan 65 jaar kunnen op aanvraag een gele doos verkrijgen.

In zo'n gele doos bewaar je belangrijke medische gegevens zoals je medicatieschema. Je bewaart de doos in je koelkast omdat dit de gemakkelijkste vindplaats is voor de hulpdiensten. In de gele doos zit ook een sticker die je aan de binnenkant van je voordeur of op je raam kan kleven. Zo weten hulpverleners dat ze in de koelkast een gele doos kunnen vinden.

In de week van 25 maart zullen alle thuiswonende 65-plussers van Kortenaken een brief over de gele doos ontvangen. Deze brief bevat een afhaalstrook waarmee ze hun gele doos gratis kunnen afhalen bij het OCMW.

"Als OCMW roepen we alle thuiswonende 65-plussers op om hun gele doos af te halen om zo samen het verschil te kunnen maken, want we zijn er van overtuigd dat de doos levens kan redden“, aldus Katja Lammens, diensthoofd Welzijn. Er zijn genoeg gele dozen beschikbaar. Er is dus ruim de tijd om in de loop van 2024 de gele doos in huis te halen.

Mensen die slecht te been zijn en hun gele doos niet kunnen komen afhalen, mogen contact opnemen met de mobiele ambtenaar van het OCMW (011 49 03 63), dan wordt er naar een oplossing gezocht.