Doorgaan naar hoofdcontent

Gemeenten Kortenaken en Glabbeek maken samen werk van aanleg bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk

De gemeente Glabbeek gaat tegen 2025 haar functioneel lokaal fietsroutenetwerk volledig realiseren door de aanleg van nieuwe fietspaden in maar liefst 10 straten. In 2023 worden er nieuwe fietspaden aangelegd in Boeslinter, de Pepinusfortstraat en de Hoeledensesteenweg in deelgemeente Bunsbeek. Recent overleg tussen de gemeente Glabbeek en Kortenaken zorgt er nu ook voor dat het nieuw fietspad langs de Hoeledensesteenweg zal doorgetrokken worden in Hoeleden op het grondgebied van Kortenaken, waardoor we samen werk maken van de realisatie van het bovenlokaal fietsroutenetwerk met veiligere doorsteken tussen beiden gemeenten.

Gemeenteraadsvoorzitter Simon Vandermeulen (Dorpspartij) van de gemeente Glabbeek: “Samen met de aanleg van nieuwe fietspaden zal Aquafin in 2023 ook een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aanleggen in Boeslinter, de Pepinusfortstraat en de Hoeledensesteenweg in deelgemeente Bunsbeek. De kostprijs van deze fietspaden werd geraamd op 1.019.915,58 euro, maar doordat deze in het goedgekeurde functioneel (boven)lokaal fietsroutenetwerk vallen krijgen we hiervoor maar liefst 90% subsidies uit het Vlaams fietsfonds en bedraagt het aandeel in deze werken voor de gemeente met eigen middelen slechts 101.961,56 euro van de totale kostprijs. In Boeslinter en een deel van de Schoolstraat komen er fietssuggestiestroken, in de Pepinusfortstraat komen er aansluitende fietspaden langs beide zijden van de weg, langs de Hoeledensesteenweg tot de grens met buurgemeente Hoeleden (Kortenaken) komen er vrijliggende fietspaden langs beide zijden van de weg. Tussen de weg en de fietspaden komt er een buffergracht waardoor de fietsers langs deze drukke steenweg veilig afgescheiden van de weg zullen kunnen fietsen. De uitvoering van deze werken is voorzien in 2023.”

Mobiliteitsschepen Kristof Mollu (CD&V) van de gemeente Kortenaken: “Een groot deel van ons bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk is al gerealiseerd maar we misten in Hoeleden nog een belangrijke schakel. Doordat we deze missing link nu wegwerken op ons grondgebied en door de realisatie van de fietspaden in Glabbeek, is er een goede en veilige fietsverbinding voor onze inwoners naar de N29. Verder zijn we momenteel, gelijktijdig met de rioleringswerken in Kersbeek-Miskom, ook bezig met de aanleg van 5 km nieuwe fietspadinfrastructuur buiten het fietsroutenetwerk en plannen we in Kersbeek-Dorp ook een nieuw fietspad. Door deze investeringen wordt het fietsen in onze landelijke gemeente en regio heel wat veiliger."