Doorgaan naar hoofdcontent

Gemeente Kortenaken knapt Kapel van Ransberg op

*** Gemeentelijk persbericht ***
De Kapel van de Verlosser in Ransberg is een echt herkenningspunt bij het binnenrijden van Kortenaken. De kapel, gebouwd in 1692-1699, is toe aan een opknapbeurt. Het dak met de opvallende peervormige torenspits is afgelopen winter al gerestaureerd. De gevels en het interieur komen nu in volgende fases aan de beurt.

"Onze Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Zuid-Hageland werkt in overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed aan een totaalvisie op de site”, zo vertelt Schepen van Erfgoed Niels Willems. “Ook de 3 kapelbomen zijn beschermd. Je zou het misschien niet verwachten, maar de knotlinde op de hoek van de Kapelstraat en de Dorpsstraat blijkt de oudste van de drie. De twee witte paardenkastanjes zijn naar schatting 120 jaar oud. Door te drastische snoeiwerken zijn beide bomen de afgelopen jaren verzwakt. Een van beide kastanjebomen viel volgens gespecialiseerde boomverzorgers niet meer te redden. Sneller dan verwacht blijkt nu dat de boom dit voorjaar geen bladeren meer heeft gekregen. Omwille van de veiligheid wordt de boom gekapt.” In de winter plant de gemeente er een nieuw exemplaar, op veiligere afstand van de kapel. Er wordt tegelijkertijd ook een tweede kastanje aangeplant, die op termijn de andere monumentale kastanjeboom moet vervangen.

Vroeger lag de kapel in het midden van een kruispunt van wegen. Achter de kapel wordt nu een verkaveling van 5 bouwloten ontwikkeld. Gezien hun ligging zijn er duidelijke bouwvoorschriften bepaald en werd een bufferzone afgestaan aan de gemeente. Dit biedt ruimte om met hagen en houtkanten een groene buffer te behouden. De gemeente Kortenaken wil er een aangenamere rustplaats voor fietsers en wandelaars inrichten, in samenwerking met Regionaal Landschap Zuid-Hageland.

Schilderij gezochtDe paters van Wezembeek-Oppem stootten bij de verhuis uit hun klooster op een schilderij van de kapel uit 1994 van lokaal schilder R. Lenaerts. Ze schenken het schilderij nu aan de geloofsgemeenschap van Ransberg. Het krijgt een mooie plaats in de parochiekerk. De gemeente en kerkraad zijn echter nog op zoek naar een ander schilderij, dat in de kapel hing maar verdwenen is. Het gaat om een afbeelding van Christus aan het kruis. Bij de restauratie van het interieur zou het fantastisch zijn als het doek terug op zijn oorspronkelijke plaats komt te hangen. Tips over het verdwenen schilderij zijn welkom op info@kortenaken.be.