Doorgaan naar hoofdcontent

Gemeenterapport

Deze week konden we het gemeenterapport van Kortenaken in het Nieuwsblad lezen. Vandaag ging het over “Wonen en Leven”. (zie ook www.nieuwsblad.be/kortenaken)

Wat meteen opvalt, is de goede score van ‘sport en cultuur’ (71% antwoordde “goed” in 2013 tegenover 48% in 2009). Dit heeft ongetwijfeld te maken met de opening van de sporthal in Waanrode. Na 18 jaar bezig te zijn geweest over een sporthal hebben voormalig CD&V-burgemeester Stefaan Devos en CD&V-schepen van sport Michel Vander Velpen het dossier in handen genomen en is de sporthal – eindelijk! – met maximale subsidiëring gerealiseerd. De nieuwe bestuursploeg heeft de inrichting van het cafetaria tot een mooi einde gebracht en profiteert van de opening van de zaal om verschillende initiatiereeksen aan te bieden. Ik betreur het wel dat de finse piste aan de sporthal werd geschrapt want dit is een zeer laagdrempelige vorm van sportaanbod.


De ‘steun aan het verenigingsleven’ scoort in 2013 beter dan in 2009. Dit vind ik een opvallende vaststelling. Temeer omdat er in februari 2013 werd bespaard op jeugd en cultuur (de cultuurbeleidscoördinator en de jeugdconsulent zijn toen ontslagen, zonder dat nota bene de adviesraden op de hoogte werden gebracht) en omdat er recent ook negatieve maatregelen voor de verenigingen zijn genomen: de huur van gemeentelijke zalen is fors gestegen (+ de maximumfactuur is voor verenigingen afgeschaft), men moet betalen om een adressenlijst op te vragen, er wordt geen toelage meer gegeven aan het feestcomité van een 100-jarige, …