Doorgaan naar hoofdcontent

Zomerprogramma Kortenaken

De zomervakantie is aangebroken, een tijd van lekker ontspannen en even genieten. Het gemeentebestuur van Kortenaken stelde aan de adviesraden van sport, jeugd, cultuur en senioren een aangepast zomerprogramma voor met voor ieder wat wils.

Alle details zijn terug te vinden op www.kortenaken.be

Zomerse leestuin in de bib Elke woensdagnamiddag gooit de bibliotheek haar leestuin open. Schepen van Cultuur, Jeugd en Bibliotheek, Griet Vandewijngaerden: “Iedere bezoeker van de bib kan elke woensdagnamiddag een glaasje komen drinken in de tuin en van de zon genieten onder onze prachtige bomen. Wij voorzien kranten en tijdschriften en zorgen voor een selectie 'nieuw en aanbevolen' leesmateriaal. Ook voor de kinderen is er iedere woensdagnamiddag een activiteit voorzien.” De bib roept ook iedereen op om foto’s in te zenden van jezelf met een grappig of spannend boek en een beschrijving waarom dit ‘jouw boek’ is. Deelnemers maken kans op een boekenbon ter waarde van €25. Deelnemen kan via bibliotheek@kortenaken.be.

Kastelenspeurtocht Wil je graag enkele pareltjes in Kortenaken ontdekken? Doe dan mee aan de Kastelenfietsspeurtocht. Deze 28 km lange en bewegwijzerde speurtocht brengt je de hele zomer langs 6 kastelen. Op zondag 12 juli wordt tussen 13u en 17u het officiële startschot gegeven. Schepen van Erfgoed, Niels Willems: “Op de startdag van deze fietstocht openen 5 van de 6 kastelen hun poorten zodat de bezoekers ons erfgoed ook eens van wat dichterbij kunnen bewonderen. We zorgen die dag ook voor animatie en verfrissing van eigen lokale bodem.” Deelname is gratis, wil je er op 12 juli bij zijn, dan is vooraf inschrijven noodzakelijk via vrijetijd@kortenaken.be. Na 12 juli blijft de speurtocht beschikbaar en kan de route gedownload worden op de website.

Wandelen en fietsen in eigen gemeente In het jongste gemeentelijke infoblad KortenakeNU werden de 7 wandelingen doorheen de gemeente nog eens onder de aandacht gebracht. “Deze wandelingen zijn door de coronaperiode opnieuw populairder geworden en zijn ideaal om nieuwe stukjes natuur in eigen gemeente te leren kennen. Recent is er binnen de Sportraad door fervent fietser André Coppers ook een nieuwe fietsroute van 36 of 51 km opgesteld die niet buiten de gemeentegrens gaat. Deze route kan digitaal gedownload worden op de website zodat je Kortenaken ook met de fiets kan ontdekken” aldus schepen van Sport Kristof Mollu.

Gezondheidsrally Logo Oost-Brabant Dat wandelen gezond is, is al lang geen geheim meer. Daarom doet Kortenaken mee met de Gezondheidsrally’s van Logo Oost-Brabant. De gezondheidsrally is een quizwandeling op een gemakkelijk toegankelijke route van ongeveer 3 kilometer. Voor de kinderen en volwassenen zijn er leuke doe-opdrachtjes. De vragen zijn allemaal gerelateerd aan gezondheid. Schepen van Welzijn, Michel Vander Velpen: “Inwoners van Kortenaken, Geetbets, Zoutleeuw, Linter en Landen nemen het tegen elkaar op en strijden om de hoofdprijs. Per afgewerkte wandeling ontvangt Kortenaken één punt voor jouw prestatie. Voor elke wandeling die je tot een goed einde brengt, maak je zelf ook kans op een mooie prijs. Ga de uitdaging aan en volbreng de vijf gezondheidsrally’s, want zo win je misschien wel de hoofdprijs!” De gezondheidsrally’s zijn vanaf 8 augustus overal toegankelijk.

Werken aan een propere buurt Als je aan het wandelen bent, zie je misschien soms wel zwerfvuil liggen in de groene bermen. Het gemeentebestuur wil graag mensen ondersteunen die op hun wandelingen zwerfvuil willen opruimen. Bij de Milieudienst kan je steeds grijpers, handschoenen en speciale zwerfvuilzakken komen afhalen. Daarna geef je de gemeente een seintje, waar de zak opgehaald kan worden. Burgemeester Stefaan Devos: “Iets positiefs kunnen doen voor de mooie natuur waar je zo van geniet, geeft extra voldoening en motivatie om die wandelschoenen aan te trekken. Elk flesje of blikje dat je opraapt, is er eentje minder in de zee of natuur.”

Openlucht film Op 1 augustus staat een speciale filmavond op het programma. Op de terreinen van VS Kortenaken rollen we onze picknickdekentjes of strandstoeltjes uit en genieten we van 3 films in de frisse buitenlucht. Schepen van Cultuur en Jeugd, Griet Vandewijngaerden. “Op de Facebookpagina van de dienst Vrije Tijd kan je meedoen met een poll zodat je zelf mee kan kiezen welke films er worden vertoond en er samen een gezellige avond van kan maken."