Doorgaan naar hoofdcontent

Aangepaste dienstregeling De Lijn door werken Tiensesteenweg/Provinciebaan

Vanuit de gemeentes Bekkevoort en Kortenaken is meermaals bij De Lijn aangedrongen om tijdens de werken van het Agentschap Wegen en Verkeer op de Tiensesteenweg/Provinciebaan - die starten op 10 augustus - het openbaar vervoer maximaal te behouden. "We begrijpen zeer goed dat er voor de reizigers hinder zal zijn want veel mogelijkheden voor omleidingen zijn er niet. Het zag er echter lange tijd naar uit dat de inwoners van o.a. Waanrode, Rijnrode en Struik geen openbaar vervoer meer zouden hebben. Het openbaar vervoer in onze gemeentes is al niet te best en we begrepen dan ook niet dat de scholieren in het bijzonder zwaar getroffen zouden worden door het tijdelijk afschaffen van bepaalde lijnen. We zijn dan ook tevreden dat hiervoor een oplossing is gevonden als zal er uiteraard nog altijd wat hinder zijn” geven schepenen Benny Reviers uit Bekkevoort en Kristof Mollu uit Kortenaken aan.

Oorspronkelijk gaf De Lijn aan dat er geen enkele omleiding voor de functionele (school)lijn 375 (Tielt - Waanrode - Assent - Diest) mogelijk was waarbij Waanrode, Rijnrode en Struik nog werden bediend. “Voor onze gemeentes was dit onaanvaardbaar en we hebben de voorbije twee weken dan ook ook regelmatig overlegd met De Lijn en alternatieven aangereikt” geven beide schepenen aan. “Na onze herhaaldelijke vraag en het finaal overleg van vandaag zal vanaf 1 september één van de twee ochtend- en avondritten van lijn 375 vertrekken/toekomen in Waanrode zodat Waanrode, Rijnrode en Struik alsnog worden bediend. Tussen 10 augustus en 31 augustus zal hier er echter geen bediening zijn maar vanaf de start van het schooljaar is er opnieuw een bediening. De Lijn zal binnenkort dan ook de communicatie op de halteborden aanpassen.”

Voor de sneldienst 420 was het echter niet mogelijk om de haltes Waanrode Grote Weg en Kapellen Diestsesteenweg nog te bedienen omdat de reistijden dat niet toelaten. Reizigers zullen moeten uitwijken naar halte Glabbeek Vredegerecht of Bekkevoort Kerk. Ook lijn 373 (Leuven - Lubbeek - Meensel - Waanrode - Assent) wordt in Rijnrode, Struik en Waanrode niet meer bediend. Tot slot vervallen ook de haltes Kiezegemstraat, Klein Kempen en Provinciebaan in Molenbeek-Wersbeek (lijnen 373, 375 en 391). Hiervoor moeten reizigers uitwijken naar de Halte Tiensebaan in Molenbeek-Wersbeek. Lijn 391 (Tienen – Hoeleden – Waanrode – Tielt) behoudt quasi haar normale reisweg.

Reizigers worden aangeraden om de routeplanner van De Lijn of de infoborden op de bushaltes te raadplegen en om in te schrijven op de nieuwsbrief van De Lijn want de vertrek- en aankomsttijden kunnen gewijzigd zijn.