Doorgaan naar hoofdcontent

Really? Nu is het echt geen moment voor politieke spelletjes...

Vandaag verscheen in de online krant van Het Laatste Nieuws een artikel van de lokale Open VLD-afdeling. Deze communicatie van Open VLD is echt wel heel bizar en betreurenswaardig dat we onze tijd hieraan moeten spenderen in deze tijden... Temeer omdat we vanmorgen m.b.t. hun voorstel over de renteloze leningen en de mondmaskers de Open VLD-fractie al hadden geïnformeerd. Het dan ook echt jammer dat politici de dag van vandaag persoonlijk gewin willen halen uit deze crisis! Maar hieronder alvast de reactie vanuit de meerderheid:

Renteloze leningen:
De coronacrisis raakt inderdaad heel wat verenigingen waarbij de inkomsten dalen maar de investeringen wel verder blijven lopen. De gemeente heeft 7 renteloze leningen lopen aan verenigingen. Eind maart/begin april hebben we vanuit het schepencollege reeds contact laten opnemen met de verenigingen die in 2020 een aflossing moesten doen met de vraag of ze uitstel wensen van betaling. Twee verenigingen wensten uitstel van betaling voor 1 jaar en de andere verenigingen gaven aan da de normale looptijd behouden kan blijven. Dit werd ook zo goedgekeurd op het schepencollege van 14/4/2020. We hebben dit vanmorgen ook aan Open VLD laten weten dus het is wel heel raar dat zij nu laten uitschijnen dat deze vraag van hen komt terwijl we hier 3 weken geleden reeds initiatief toe namen.

Mondmaskers:
De burgemeester was sinds vorige week in overleg met de andere gemeentes uit de Eerstelijnszone Zuid-Oost Hageland (ELZOH) voor een gezamenlijke aankoop van mondmaskers voor onze regio en dus ook voor de inwoners van onze gemeente. Afgelopen zaterdag hebben we deze samenwerking kunnen afronden en hebben we het ook onmiddellijk kunnen communiceren naar de buitenwereld (via Facebook). In de loop van deze week zal de leveringsdatum gekend zijn.

Noodfonds:
Sta ons toe om aan te geven dat de vraag van Open VLD zeer sterk neigt naar populisme en politieke spelletjes. We trachten momenteel continu oplossingen te zoeken voor alle inwoners, verenigingen, handelaars, … want het zijn niet alleen de verenigingen met een jeugdwerking die getroffen worden door deze crisis. Zo zullen helaas ook heel wat gezinnen getroffen worden door deze crisis en moeten we als gemeentebestuur ook hen ondersteunen. De beschikbare middelen moeten dan ook gaan naar de groepen van mensen die in de vuurlinie staan en rechtstreeks hulp bieden aan zieken, naar getroffen gezinnen en naar maatregelen voor de heropstart van de economie. Door voor te stellen alsof een noodfonds met de lonen van het schepencollege en de presentiegelden van de politici hiervoor aangewend moet worden, geef je als politieker de indruk dat je overbodig en irrelevant bent in deze tijd. Het is net op dit moment dat we als bestuurders oplossingen moeten zoeken voor de ongeziene uitdagingen. Het is dan ook zeer betreurenswaardig dat dit het enige voorstel is dat de oppositie momenteel geeft om de crisis aan te pakken.