Doorgaan naar hoofdcontent

Kortenaakse openbare verlichting verLED op 5 jaar tijd

** Gemeentelijk persbericht **

De gemeente Kortenaken heeft samen met de beheerder van de openbare verlichting Fluvius een stappenplan uitgewerkt om alle straatlampen om te bouwen naar duurzame LED-lampen.

Schepen van duurzaamheid Griet Vandewijngaerden: “De Vlaamse overheid verplicht de gemeenten om ten laatste tegen 2030 alle openbare verlichting om te bouwen tot LED-verlichting. Wij hebben besloten om dit versneld te doen tegen 2024. Deze versnelde ombouw kadert in het klimaatengagement dat we als gemeente recent zijn aangegaan en is ook een actie in onze meerjarenplanning. We willen als lokaal bestuur namelijk zelf het goede voorbeeld geven en minder CO2 uitstoten.”

“In Kortenaken staan er 2292 straatlampen met oude milieuonvriendelijke en onzuinige armaturen. In 2020 wordt de as vanaf de gemeentegrens met Geetbets tot aan de Tiensesteenweg in Waanrode aangepakt alsook de as Diestsestraat - Tiensestraat en verschillende kleinere zijstraten. Nadien worden er per jaar verschillende andere straten gedaan zodat alle openbare verlichting tegen 2024 duurzaam is. Onze inwoners zullen van de ombouw geen hinder ondervinden en per dag zullen ongeveer 20 armaturen worden vervangen. We hebben er ook voor gekozen om de verlichting ’s nachts te dimmen tot een niveau van 50%. Omdat elke lamp apart kan aangestuurd worden, kunnen we in de toekomst eventueel nog gerichter verlichten en sommige straatlampen doven” aldus schepen van Openbare Werken Kristof Mollu.

“Momenteel bedraagt de energiekost van de openbare verlichting voor de gemeente jaarlijks € 90.000 waardoor de ombouw tot energiezuinige verlichting een rechtstreekse besparing is voor onze inwoners. De investering van € 1.384.000 wordt via het toekomstfonds van Fluvius betaald en is dus volledig gesubsidieerd” besluit burgemeester Stefaan Devos die in de werkgroep van het toekomstfonds van Fluvius zetelt.