Doorgaan naar hoofdcontent

Sint-Servatiuskerk in Kersbeek weer open

In november 2019 werd de Sint-Servatiuskerk in Kersbeek met onmiddellijke ingang gesloten wegens problemen met de draagstructuur van de brede overkapping van het schip. De restauratiewerken zijn ondertussen uitgevoerd en de kerk kan terug worden opengesteld. 

Burgemeester Kristof Mollu: “De parochiekerk Sint-Servatius is een beschermd monument. Daardoor was er een doordachte aanpak nodig om de stabiliteitsproblemen op te lossen. Kerkraad KANA heeft hiervoor, na de sluiting in 2019, een subsidiedossier ingediend bij het Agentschap Onroerend Erfgoed met ondersteuning van de gemeente. Ze werd daardoor bij hoogdringendheid voorgelegd aan de minister en werd in 2021 aanvaard. De ingrijpende restauratiewerken van het dak zijn nu afgerond en de stabiliteitsingenieur heeft de toelating gegeven om de kerk opnieuw open te stellen. Daarom dat ik het burgemeestersbesluit uit 2019 kan opheffen en de kerk vanaf 19 juli 2023 terug opengesteld kan worden. Hierdoor kunnen er ook opnieuw erediensten plaatsvinden in de kerk.”

"Samen met de renovatie van de kerkhofmuur is nu ook de kerk zelf terug in ere hersteld. De laatste fase hierin is de restauratie van het hekwerk dat momenteel in aanbesteding gaat", vervolledigt schepen van erfgoed, Niels Willems. "Uiteraard zijn dit aanzienlijke investeringen die de gemeente moet dragen, maar de kerken zijn en blijven het middelpunt van elk dorp. Binnen een drietal jaar wordt ook het plein voor de kerk aangepakt waarbij er een nieuw rioleringsdossier wordt uitgevoerd."