Doorgaan naar hoofdcontent

Kortenaken geeft subsidies voor een groenere voortuin

De gemeente Kortenaken wil haar inwoners stimuleren om hun voortuin te ontharden. Om deze vergroening te stimuleren, wordt een subsidie uitgereikt voor de uitgevoerde werken.

Je voortuin ontharden en vergroenen, dat heeft heel veel voordelen. Zo kan bijvoorbeeld het water beter in de grond sijpelen. Op die manier kan in droge periodes waterschaarste vermeden worden en bij overvloedige regenval wordt de wateroverlast beperkt. Bij extreme hitte zal een ontharde tuin ook minder warmte afgeven waardoor het koeler blijft. Bovendien bevordert de vergroening de biodiversiteit. Mensen die in een groenere buurt wonen, voelen zich doorgaans ook prettiger en gezonder. Alleen maar voordelen dus!

Griet Vandewijngaerden, schepen voor milieu: "De gemeente Kortenaken wil, in het het kader van het Burgemeesterconvenant 2030 en het lokaal energie- en klimaatpact, de vergroening stimuleren. Eind 2021 werd daarom werk gemaakt van een subsidiereglement. Binnen de kredieten van het budget en volgens de bepalingen van het reglement, wordt een subsidie verleend voor gazon en beplanting ter vervanging van (open) verharding. De aanvraag dient te gebeuren voor de aanvang van de werken en ten laatste op 15 oktober."

Alle info is terug te vinden via deze link of bij de Milieudienst.