Doorgaan naar hoofdcontent

Tweede Kortenaakse kindergemeenteraad geïnstalleerd

Woensdag 21 oktober werd voor een tweede keer de Kortenaakse kindergemeenteraad geïnstalleerd. Omwille van de coronamaatregelen kon er helaas geen plechtige inhuldiging plaatsvinden. Twaalf kinderraadsleden zullen zich inzetten voor alle kinderen die in Kortenaken wonen of naar school gaan. Tijdens de installatievergadering legden ze de eed af en werden ze officieel benoemd. Ook de kinderburgemeester en de schepenen werden gekozen.

Schepen van Jeugd, Griet Vandewijngaerden: "Ik wil namens het gemeentebestuur alle kinderen proficiat wensen met hun verkiezing als kinderraadslid. Deze raad zal minstens vier keer per jaar samenkomen om bepaalde thema’s te bespreken. Ook zal de kindergemeenteraad enkele acties zelf organiseren. Met de kindergemeenteraad willen we kinderen betrekken bij het gemeentelijk beleid. Op deze manier kunnen zij problemen, wensen en ideeën die zij hebben, kenbaar maken. Zo streven we naar een kindvriendelijk beleid."

De kindergemeenteraad is samengesteld uit 2 kinderen per klas uit de 5de en 6de leerjaren van de 3 basisscholen in Hoeleden, Kortenaken en Waanrode. Uit de 12 kinderraadsleden werden de kinderburgemeester en 3 kinderschepenen gekozen. Anna Peetermans mag zich het komende jaar kinderburgemeester van Kortenaken noemen. Toon Theys is schepen van Vrije Tijd, Eowyn Castro is schepen van Omgeving en Lenthel Pieck is bevoegd voor Onderwijs. Billie Frans, Liede Dusart, Kobe Snoeks, Ibe Sterkendries, Yoko Buffels, Thomas Vanaerschot, Xander Hupko en Kamiel Vanclooster zijn de andere kinderraadsleden.

Kinderburgemeester Anna Peetermans heeft enkele duidelijke doelen voor ogen. "Ik zou graag de voedselverspilling aanpakken. Daarom wil ik winkels aanmoedigen om voedsel dat normaal weggegooid zou worden te geven aan mensen in armoede, vooral in deze coronaperiode," aldus kinderburgemeester Anna Peetermans. "Daarnaast wil ik mij inzetten voor het milieu, door bijvoorbeeld zwerfvuil op te ruimen."