Doorgaan naar hoofdcontent

tentoonstelling "Vlaamse Meesters – vakmanschap inspireert"

Vandaag vond in de bibliotheek de opening plaats van de tentoonstelling "Vlaamse Meesters – vakmanschap inspireert". Deze tentoonstelling, die loopt tot 13 maart, is een samenwerking tussen de gemeente en vtbKultuur Kortenaken.

Meer dan 250 jaar lang waren de ‘Vlaamse’ kunstenaars toonaangevende meesters in de ‘Schone Kunsten’. Ze werden alom geprezen voor hun vakmanschap, creativiteit en innovatie. De Vlaamse Meesters, met Rubens, Bruegel en Van Eyck op kop, zijn onze culturele vaders en bepalen voor een stuk onze identiteit. Ze waren beroemd om hun vakmanschap, creativiteit en innovatie. Met indrukwekkende prestaties transformeerden ze het rijke en verstedelijkte Vlaanderen in een van de meest verfijnde regio’s ter wereld.

Tien hedendaagse Vlaamse kunstenaars uit verschillende disciplines werden uitgenodigd om in dialoog te gaan met de ‘oude’ Vlaamse Meesters. Ze kozen hun favoriete meesterwerk en vertellen waarom precies dit werk hen inspireert, boeit of ontroert. Dat alles werd gebundeld in een reizende mini-tentoonstelling ‘Vlaamse Meesters – vakmanschap inspireert’.

De expo bestaat uit een 10-tal schildersezels waarop een tentoonstellingspaneel bevestigd is. Op elk paneel beschrijft een hedendaagse kunstenaar z’n favoriete meesterwerk. Bij elke schildersezel hoort ook nog een paletje waarop meer achtergrondinformatie te vinden is over enerzijds de hedendaagse kunstenaar en anderzijds de klassieke Vlaamse Meester.