Doorgaan naar hoofdcontent

Kortenaken werkt aan sociaal woonaanbod op maat van de gemeente

Naar aanleiding van het artikel in Het Laatste Nieuws van 6 juni 2025, waarin Kortenaken wordt vermeld in de context van de wachtlijsten voor sociale woningen, wenst het gemeentebestuur enkele belangrijke verduidelijkingen te geven.

De in het artikel vermelde cijfers zijn gebaseerd op gegevens van eind 2024. Ondertussen is de situatie verder geëvolueerd. In Kortenaken zijn momenteel 31 bijkomende sociale woningen in aanbouw: 28 wooneenheden in het woonuitbreidingsgebied en 3 in de pastorij van Hoeleden. Deze projecten tonen aan dat Kortenaken effectief werk maakt van een uitbreiding van het sociaal woonaanbod.
Het gemeentebestuur benadrukt daarbij dat sociale woningbouw niet alleen een kwestie is van aantallen, maar ook van kwaliteit en inpassing in de lokale context.

“Als landelijke gemeente kiezen we bewust voor een doordachte en kwaliteitsvolle inpassing van sociale woningen. Projecten moeten draagbaar zijn voor de omgeving en passen binnen het karakter van onze dorpen. Alleen zo creëren we duurzame woonoplossingen die breed gedragen worden. Zo hebben we voor het woonuitbreidingsgebied steeds vooropgesteld dat er een voldoende vermenging is van woonvormen zodat het niet enkel sociale woningen zijn in deze nieuwe buurt,”
aldus Niels Willems, schepen van ruimtelijke ordening en wonen.

Daarnaast is er ook lokale nood aan betaalbaar wonen. Volgens de meest recente cijfers staan er zo’n 60 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning in onze gemeente.
“Dankzij het lokaal toewijzingsreglement geven we voorrang aan inwoners van Kortenaken. Dat betekent dat deze nieuwe woningen snel ten goede zullen komen aan mensen uit onze eigen gemeente die nu vaak noodgedwongen elders moeten zoeken,” zegt Kim Vandepoel, schepen van de sociale dienst.

Het gemeentebestuur blijft inzetten op samenwerking met de sociale woonmaatschappij en de Vlaamse overheid. Kortenaken onderschrijft de nood aan meer sociale woningen, maar pleit tegelijk voor lokale oplossingen op maat, die recht doen aan de eigenheid van de gemeente én aan de noden van haar inwoners.