Doorgaan naar hoofdcontent

Brief van de burgemeester n.a.v. stijgend aantal besmettingen in buurgemeenten

Beste inwoners van Kortenaken

De voorbije dagen en uren werden wij geconfronteerd met zware uitbraken van Covid-19 in onze buurgemeenten en dit voor het eerst ook in de scholen. Dit heeft uiteraard ook tot grote bezorgdheid geleid bij ouders in Kortenaken. Er werd ons herhaaldelijk de vraag gesteld naar bijkomende maatregelen in Kortenaken; daarbij wordt gedacht aan het opschorten van buitenschoolse activiteiten van kinderen jonger dan 13 jaar.

Als burgemeester heb ik deze namiddag overleg gepleegd met de gouverneur. De gouverneur heeft daarbij nog eens herinnerd aan de geldende regel dat een burgemeester voor zijn/haar gemeente enkel een besluit kan nemen dat strenger is dan de nationale regels, indien hiervoor een duidelijke lokale reden voorhanden is. Er dient met andere woorden nagegaan te worden of er een stijging is in het aantal gevallen van COVID-19 in de eigen gemeente, of deze stijging gelinkt is aan de situatie in Bekkevoort, en of er veel kinderen zijn die voor vrijetijdsbesteding uit Bekkevoort naar de buurgemeente komen. Voor Kortenaken is er momenteel nog geen bewijs van een substantiƫle stijging van het aantal besmettingen, noch van een link hiervan met de situatie in Bekkevoort. Daarom besliste de gouverneur om geen besluit met bijkomende maatregelen voor alle betrokken gemeenten uit te vaardigen.

De betrokken gemeenten en de gouverneur willen echter zeer voorzichtig blijven en zeer snel ingrijpen als dit nodig zou blijken. Als morgen of in de komende dagen uit de testresultaten en contactopsporing zou blijken dat de situatie verslechtert, zal ik als burgemeester zonder verder overleg onmiddellijk de buitenschoolse activiteiten in onze gemeente kunnen opschorten. Wij staan hiervoor in nauw overleg met de eerstelijnszone (die zorgt voor de monitoring), het Agentschap Zorg en Gezondheid en de scholen in onze gemeente.

Zodra de situatie wijzigt en ik als burgemeester gedwongen word verstrengde maatregelen op te leggen, zullen wij jullie hiervan onmiddellijk op de hoogte brengen via de gebruikelijke kanalen.

Intussen hopen we op een gunstige evolutie in onze gemeente. We willen jullie nogmaals oproepen zeker alle geldende regels strikt na te leven, ook al wordt dit zwaar en duurt het allemaal heel lang. We kunnen hier alleen samen doorkomen.

Stefaan Devos, Burgemeester
25/1/2021