Doorgaan naar hoofdcontent

Fairtrade@work-ontbijt

De GROSK heeft vandaag haar jaarlijkse Fairtrade@work-ontbijt georganiseerd. Op deze manier wil de Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking Kortenaken de eerlijke handel onder de aandacht brengen. Fair Trade draagt immers bij aan de duurzame ontwikkeling van de kleinschalige producent, niet alleen in het Zuiden maar ook hier. In GC Den Hoek werd er een uitgebreid en (h)eerlijk ontbijt voorzien voor een 100-tal aanwezigen waaronder het personeel en de mandatarissen van de gemeente en het OCMW: confituur, peperkoek, eieren, koffie, yoghurt, beleg, aardbeien, ... Zelfs de bloemen hadden het label van Fairtrade.

Het ontbijt kadert binnen de werkzaamheden van Noord-Zuid en de ambitie om de titel van FairTradeGemeente te behalen. Hiertoe worden verschillende acties ondernomen:
  • Een fair-trade trekkersgroep werd opgestart met als doel van Kortenaken een FairTradeGemeente te maken.
  • De verschillende adviesraden maken kennis met de fairtradeproducten. Zo hopen we het gebruik van deze producten in onze gemeente aan te moedigen.
  • Het gemeentebestuur keurde de fairtraderesolutie goed waardoor het gemeentepersoneel fairtradekoffie en -sap drinkt. Ook in de gemeentelijke zalen wordt enkel nog fairtradekoffie geschonken. Bij recepties worden eerlijke wijnen geschonken.
  • Kortenaakse scholen steunen het fairtrade-initiatief en brachten o.a. een bezoek aan de Wereldwinkel en Boederij de Brabander: fairtrade en lokaal.
  • Elke jaar wordt er ook een Fairtrade- en boerenmarkt georganiseerd voor zowel lokale producten als wereldstanden. Het gemeentepersoneel wordt jaarlijks uitgenodigd op een fairtrade-ontbijt. 
  • Lokale middenstand en horeca worden gestimuleerd fairtradeproducten aan te bieden.

‘Trade, not aid’: geen hulp, maar eerlijke handel drijven ook met de lokale producenten!