Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe geldig stemmen?


Tijdens de huisbezoeken wordt de vraag wel eens gesteld of en hoe men moet stemmen? Kan men op meerdere namen binnen dezelfde lijst stemmen? Kan men op verschillende lijsten stemmen?

De komende dagen krijg je een oproepingsbrief in de brievenbus. Daarop staat naar welk stemlokaal je moet gaan op 14 oktober. In het stemlokaal geef je jouw brief en identiteitskaart af en je krijgt twee stembiljetten: één voor de gemeenteraadsverkiezingen en één voor de provincieraadsverkiezingen. Je gaat in een stemhokje om te stemmen met potlood. Wanneer je klaar bent, stop je je biljetten in de juiste stembus en krijg je de identiteitskaart en oproepingsbrief – nu met stempel – terug.

Er zijn drie mogelijkheden om te stemmen:
  • Je kan stemmen voor een of meerdere kandidaten binnen één lijst (dit is binnen dezelfde kolom) en dit wordt het meeste gedaan;
  • je kan een lijststem geven door het bolletje bovenaan de lijst van een partij rood te kleuren;
  • heb je geen voorkeur voor een partij of kandidaat, dan kan je blanco stemmen. In dit geval kleur je geen bolletje.

Je mag dus per stembiljet niet op meer dan 1 partij stemmen of met andere woorden, je mag op 1 papier niet in meerdere kolommen een bolletje kleuren maar wel zoveel bolletjes als je wil binnen 1 kolom/partij. Maar je kan voor de gemeenteraadsverkiezingen dus wel op een andere partij stemmen dan voor de provincieraadsverkiezingen.