Doorgaan naar hoofdcontent

Jeanne Devos uitgeroepen tot ereburger van Kortenaken

Tijdens de gemeenteraad van maart van dit jaar werd een reglement goedgekeurd voor het toekennen van de titel “Ereburger van de gemeente Kortenaken”. Onze CD&V-gemeenteraadsfractie heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om Zuster Jeanne Devos voor te dragen als ereburger van onze gemeente. De voltallige gemeenteraad ging op de raad van gisteren akkoord.
 
In 2006 hebben we namens JONGcd&v onze appreciatie al geuit door haar de "knap-gedaan-prijs" te geven want als inwoner van Kortenaken moeten we fier zijn op Jeanne Devos. Ze werd op 9 januari 1935 geboren in Kortenaken. In 1963 vertrok ze naar India waar zij vrij vlug het besluit nam zich volledig in te zetten voor de behoeftigen. Jeanne wordt vaak vergeleken met Moeder Theresa, maar ze ging veel verder dan haar inzet voor de armen. Zij wil het systeem in India veranderen dat tot wantoestanden leidt en er iedereen bewust maken van de kinderprostitutie, armoede, ongelijkheid van het kastenstelsel en andere mistoestanden die in India voorkomen.

Door de voordracht van de Kortenaakse Jeanne Devos willen we iemand eren die steeds aandacht heeft gehad voor de noden van anderen. Haar ganse leven heeft zij gevochten tegen onrecht, tegen een samenleving waarbij men buigt voor degenen die boven u staan en spuugt op degenen die onder u staan. Jeanne geniet reeds van een internationale erkenning voor wat zij in India heeft verwezenlijkt. Ze richtte de National Domestic Workers Movement op. Dit is een organisatie die ijvert voor de rechten van de huisarbeidsters, voor eerlijke en veilige werkomstandigheden, legalisering en een vast en eerlijk loon en de organisatie voert actie tegen de slavernij en andere uitwassen van de thuisarbeid. De organisatie bestaat meer dan 20 jaar, groeide aan en kreeg vertakkingen in 21 van de 28 deelstaten van India. Het betekent voor de meisjes en vrouwen van de beweging, en velen daarbuiten, een ommezwaai van een situatie van moderne slavernij naar een volledig leven waarin zij zelf keuzes kunnen maken.

Collega CD&V-raadslid Imelda Stouthuysen maakte van 7 tot 15 maart van dit jaar een inleefreis naar Mumbai in India. Haar bewondering voor het levenswerk van Zuster Jeanne is hierbij enorm gestegen. In een lezing vroeger hoorde ze haar zeggen: 'Kinderen in huisarbeid – soms duizend km van huis – mogen geen gevoelens hebben en er is geen enkele volwassene die het voor hen opneemt.' Jeanne Devos nam het wel voor hen op en haar doel was vooral drie belangrijke waarden aan deze kinderen geven: waardigheid (het besef dat je “iemand bent”), rechten (werken met een arbeidscontract en er dan ook voor betaald worden) en empowerment (informatie en vorming, collectieve solidariteit opbouwen). Duurzame verandering brengen in het leven van vele vrouwen én kinderen, dat was en is nog steeds haar missie!"

Zuster Jeanne Devos kreeg reeds eerder verschillende eretekens en onderscheidingen:
  • Eredoctoraat aan de Katholieke Universiteit Leuven (2000)
  • Nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede (2005)
  • Ontvangst van het Grootkruis in de Kroonorde (2009)
  • Ereburgerschap van de stad Leuven (2010)
  • Ontvangst Amnesty International Leerstoel omwille van haar bijzondere bijdrage in het domein van de mensenrechten (2011)
  • Ontvangst gouden erepenning in het Vlaams Parlement (2013)
  • Ontvangst Groot Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap (2015)