Welkom

Sinds 2013 ben ik fractieleider in de gemeenteraad van Kortenaken en daar voer ik samen met de 5 andere partijgenoten constructief oppositiewerk.
Heb je vragen of opmerkingen, contacteer me gerust: kristof.mollu@gmail.com of 0498/64.00.78.

In 2010 ben ik afgestudeerd als Master in de Verkeerskunde en momenteel ben ik dan ook actief als verkeerskundige veiligheid bij de Vlaamse Overheid (het Agentschap Wegen en Verkeer). Verder werk ik sinds 2014 aan een doctoraat in de Mobiliteitswetenschappen aan de Universiteit Hasselt. In mijn vrije tijd ben ik voetbalscheidsrechter in het vroegere 3e nationale (heet nu 2e amateurklasse).
Een proper en verkeersveilig Kortenaken waarbij we mensen elkaar laten ontmoeten. Daar wil ik voor gaan!

zondag 2 april 2017

Roze zak

Dat de "roze zak" in Kortenaken (en in andere gemeenten) een succes is, is een understatement. In deze zak wordt zachte plastic zoals folies, draagtassen, kleerhangers en klein speelgoed verzameld. Door deze selectieve inzameling kan ca. 9 kg plastic per inwoner per jaar gerecycleerd worden en wordt er 12% minder CO2 uitgestoten door de verbranding van het restafval. In sommige gemeenten is er geen selectieve inzameling of probeert men een "paarse zak" uit. Deze paarse zak combineert de huidige blauwe PMD-zak en de roze. Minister Schauvliege kondigde gisteren aan dat ze beide systemen nu evalueert.
Wat de keuze ook wordt, het is goed dat plastic selectief wordt ingezameld. Maar voor een landelijke gemeente als Kortenaken - waar er ook veel ouderen wonen - is het belangrijk dat afval huis aan huis wordt opgehaald. Niet alle ouderen kunnen namelijk naar het containerpark gaan om de zak de brengen. Afgelopen zaterdag was ik op het containerpark nog getuige van een oudere man die alle moeite had om zijn roze zakken tot daar te brengen... Het andere afval (restafval, GFT, PMD, grof vuil (op afroep), en papier & karton) worden ook opgehaald, dus waarom de huidige roze zak niet? Dat zal er trouwens alleen maar toe bijdragen dat men nog meer sorteert. Ik begrijp dat het glas niet wordt opgehaald, maar in vergelijking met hoeveel roze zakken men verzamelt, is het aandeel glas dat een gezin verzamelt zeer beperkt. Kortenaken had zich ingeschreven voor een proefproject om de roze zak op te halen maar heeft het jammer genoeg niet gehaald.
Verder dient de roze of paarse zak ook voldoende sterk te zijn. De kwaliteit van de huidige roze zak van Ecowerf (waar Kortenaken bij aangesloten is) is ondermaats en scheurt veel te snel. Als je iets in de zak stopt, scheurt hij veel te snel maar ook als je de zak wil dichtknopen. De huidige PMD-zak is van veel betere kwaliteit en is gemakkelijker te sluiten. Vele mensen klagen over dit fenomeen dat al aansleept sinds de Ecowerf-zak werd geïntroduceerd.