Doorgaan naar hoofdcontent

Vlaams Congres Verkeersveiligheid - Vrachtverkeer uit scholen?

Vandaag vond in Brugge het Vlaams Congres Verkeersveiligheid plaats met ongeveer 350 deelnemers. Dit congres stond in teken van 'Meer samenwerking, minder verkeersslachtoffers'.

Een dag waarop ik veel bekende gezichten ben tegenkomen maar ook knappe projecten heb gehoord. Zo heeft Kortrijk een "Werftransportcharter" in het leven geroepen. De bouwsector verbindt zich op het grondgebied van Kortrijk om geen werftransport in de schoolomgevingen toe te laten tijdens de begin- en einduren van de scholen. Verder is er ook geen werftransport met de tractor in de bebouwde kommen en de schoolomgevingen. En worden er inspanningen gedaan om de werfroutes proper te houden. Een knap project dat resulteert in een duidelijk verkeersveiligheidsvoordeel.

In Kortenaken zijn er niet veel werven maar dergelijk charter zou misschien wel een goed idee zijn om met de lokale bedrijven (uit Kortenaken en buurgemeenten) op te stellen zodat het zwaar verkeer aan de schoolpoorten vermindert. We merken verder ook dat de kilometerheffing voor het vrachtverkeer resulteert voor extra vrachtverkeer aan de Kortenaakse schoolpoorten. Daarom dat dit laatste ook wordt meegenomen in het nieuwe mobilliteitsplan van onze gemeente. Hiervoor zijn we midden vorige week samengekomen.