Doorgaan naar hoofdcontent

Laatste gemeenteraad voor het politieke zomerreces

Afgelopen donderdag vond de laatste gemeenteraad voor de grote vakantie plaats. Het was een vrij korte gemeenteraad dus we konden met zijn allen nog naar de Belgen kijken. Ik had mijn schmink op de gemeenteraad bij maar vond weinig raadsleden waarop ik de Belgische driekleur mocht verven. Zelf had ik alvast mijn truitje aan :-)

Hieronder enkele zaken die op de gemeenteraad werden besproken.
  • In een nota die is opgesteld door het managementteam wordt voorgesteld om de Noord-Zuidwerking af te schaffen. Sinds 2011 wordt er met de steun van de Vlaamse overheid een beleid rond ontwikkelingssamenwerking gevoerd. In het gemeentelijk budget wordt jaarlijks ook een bedrag voorzien voor de subsidiĆ«ring van projecten voor ontwikkelingssamenwerking en de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Kortenaken (GROSK) is een zeer actieve raad. Omdat de gemeentelijke aanvraag voor gewestelijke subsidies is geweigerd (€15.000), wordt door het managementteam voorgesteld om de Noord-Zuidwerking af te schaffen. Vanuit de CD&V uitten we hierover onze bezorgdheid en schepen Veulemans (N-VA) antwoordde dat dit a.s. maandag binnen het college wordt besproken en dat de GROSK vragende partij is om de werking te behouden.
  • In overleg met de berheerraad van de BIB worden de openingsuren van de bibliotheek aangepast en afgestemd op naburige gemeentes. In de toekomst kan men op maandag tussen 14u-20u, op woensdag en vrijdag tussen 14u-18u en op zaterdag tussen 10u-12u terecht in de bibliotheek. De scholen kunnen ook buiten deze uren de bib bezoeken.
  • Op voorstel van de meerderheid worden er geen openbare verkiezingspropagandeborden meer geplaatst. Dit is ingegeven vanuit milieuoverwegingen alsook vanuit besparingen omdat enkele gemeentearbeiders deze borden moeten plaatsen en weghalen. Deze beslissing werd door de volledige gemeenteraad gesteund en ik heb op de raad voorgesteld om nog een stap verder te gaan. Ik lanceerde namelijk het idee om tussen de vier partijen in Kortenaken een "gentlemen’s agreement" te maken om geen enkel verkiezingsbord meer te plaatsen (dus ook niet op private grond). Dit voorstel wordt in de toekomst verder bekeken omdat alle partijen hiertoe bereid moeten zijn. Dit is echter iets wat enkel informeel afgesproken kan worden tussen de lokale partijen en heeft enkel betrekking op de gemeenteraadsverkiezingen.