Welkom

Sinds 2013 ben ik fractieleider in de gemeenteraad van Kortenaken en daar voer ik samen met de 5 andere partijgenoten constructief oppositiewerk.
Heb je vragen of opmerkingen, contacteer me gerust: kristof.mollu@gmail.com of 0498/64.00.78.

In 2010 ben ik afgestudeerd als Master in de Verkeerskunde en momenteel ben ik dan ook actief als verkeerskundige veiligheid bij de Vlaamse Overheid (het Agentschap Wegen en Verkeer). Verder werk ik sinds 2014 aan een doctoraat in de Mobiliteitswetenschappen aan de Universiteit Hasselt. In mijn vrije tijd ben ik voetbalscheidsrechter in het vroegere 3e nationale (heet nu 2e amateurklasse).
Een proper en verkeersveilig Kortenaken waarbij we mensen elkaar laten ontmoeten. Daar wil ik voor gaan!

zaterdag 22 juni 2013

Fact Checker Verkeersveiligheid

In de 7de dag op EEN wordt elke week nagegaan hoe correct een stelling van de afgelopen week is. Ik heb hetzelfde gedaan met een stelling die ik las in de beleidsverklaring van VLD/GBL - N-VA die a.s. donderdag op de gemeenteraad wordt voorgesteld. Vermits ik mobiliteitswetenschappen heb gestudeerd is het een stelling die te maken heeft met verkeersveiligheid. De stelling luidt als volgt: "Kortenaken is de voorbije jaren niet verkeersveiliger geworden. Het aantal verkeersongevallen kende in 2011 het hoogste peil sinds 2003. Wij moeten grotere inspanningen leveren om tot veiligere verkeerssituaties te komen via o.a. verkeersingrepen".

Op het eerste gezicht klopt de de stelling. In 2011 gebeurden er 25 ongevallen, net zoals in 2003, en de andere jaren was dit lager. Maar als we kijken naar de gemiddelde cijfers over een langere periode dan klopt dit niet en zou je zelfs zeggen dat er minder ongevallen zijn gebeurd in de vorige legislatuur dan in de legislatuur ervoor:
  • 2007 - 2011 : gemiddeld 16.2 ongevallen/jaar
  • 2001 - 2006: gemiddeld 19.8 ongevallen/jaar
Ivan De Vadder zou dus concluderen: 'De stelling is niet helemaal correct' En vanuit de verkeerskunde zeg ik: kijk nooit naar een ongevallencijfer over 1 jaar, maar neem minstens het gemiddelde van 3 jaren want dit geeft een veel correcter beeld!